Odmah ćemo vas na početku razveseliti! Budući da je Black Friday zaživio i kod nas, u skladu s ovom shopping tradicijom, nudimo vam 30% popusta na cjelokupni asortiman u našem web shopu, a s istim popustom možete ga pronaći i u knjižarama Hoću knjigu!
Black Friday! Popusti! Znate da je došao TAJ vikend…ali oduvijek ste se pitali kako je ovaj shopping događaj nastao i dobio ime? Na pravome ste mjestu 🙂

Ova sintagma prvi je put upotrijebljena u kontekstu financijske krize, a ne prazničnog shoppinga. Odnosila se na krah američkog tržišta zlata u petak, 24. rujna 1869. godine. Dvojica pohlepnih financijaša s Wall Streeta odlučila su kupiti što je više moguće narodnog zlata, u nadi da će podići njegovu cijenu do neba i zatim ga prodati i zaraditi bogatstvo. Toga petka u rujnu, njihova je zavjera razotkrivena, a burza se survala u ponor. Bankrotirali su svi, od moćnika s Wall Streeta do običnih poljoprivrednika.

Međutim, izraz Black Friday najviše se povezuje sa shoppingom nakon američkog Dana zahvalnosti, koji se slavi četvrtog četvrtka u studenom, a tradicija je nastala zahvaljujući trgovcima. Po jednoj od priča, nakon većeg dijela godine u kojemu su trgovci poslovali u minusu, a u računovodstvu bi ga obilježavali crvenom bojom, u petak nakon Dana zahvalnosti započinjao je blagdanski shopping, a time i dio godine u kojemu su trgovci dobro poslovali i obilježavali ga u evidenciji crnom bojom. Iako je istina da su maloprodajne tvrtke bilježile gubitke crvenom bojom, a zaradu u crnoj, ova verzija nastanka “Crnog petka” je zapravo netočna.

Prava priča iza nastanka Black Fridayja nije onako vedra kako bi prodavači željeli da mislite. Pedesetih godina prošlog stoljeća u Philadelphiji se ovaj izraz koristio za opisivanje kaosa koji je nastajao u petak nakon Dana zahvalnosti, kada su horde turista i kupaca iz predgrađa nahrupile u grad pred veliku Army-Navy football utakmicu koja se održavala u subotu nakon Dana zahvalnosti. Gradski policajci nisu mogli uzeti slobodan dan, nego su morali raditi u duljim smjenama zbog dodatne gužve i prometa. Sitni kradljivci također su iskorištavali kaotičnu situaciju i krali po trgovinama, zadavajući još više problema policiji. Zbog toga su policajci taj dan prozvali Crnim petkom.
Do 1961., u Philadelphiji su svi koristili izraz Black Friday kao naziv za petak nakon Dana zahvalnosti, iako su ga trgovci pokušali preimenovati u “Veliki Petak” (Big Friday), kako bi izgubio negativnu konotaciju.

Termin se raširio ostatkom SAD-a mnogo kasnije i tek se 1985. počeo koristiti u cijeloj zemlji. U kasnim 80-ima, trgovci su oživjeli ovu tradiciju i pretvorili je u nešto što će se pozitivno reflektirati na njihovo poslovanje, ali i na iskustvo kupaca. Rezultat je ranije spomenuti koncept “od crvenog do crnog” i ideja da u petak nakon Dana zahvalnosti trgovci uđu u dio godine koji im donosi dobit. Black Friday tradicija otada je zaživjela i trenutno se provodi u većini zemalja zapadnog svijeta.

 

Za My Travel Map piše: Barbara Ljubić