Nije tajna da je zagrebački Advent postao jedan od najpopularnijih božićnih sajmova u Europi te postavio Zagreb na turističku mapu svijeta i učinio ga jednom od posjećenijih adventskih destinacija.

Bajke i priče Ivane Brlić Mažuranić  ovogodišnja su tema Adventa u Zagrebu. Budući da je poznata spisateljica rođena u Ogulinu, i taj se grad pridružio ovoj manifestaciji kroz interaktivni i multimedijalni centar “Ivanina kuća bajke”, smješten u Frankopanskom kaštelu. Ondje možete zaviriti u bajkoviti svijet iz mašte naše najpoznatije dječje spisateljice. Do Ogulina i Ivaninog čarobnog svijeta možete se zaputiti vlakom i to po posebnim adventskim cijenama.

Advent u Zagrebu svake je godine bogatiji za nekoliko lokacija i događanja, a ove su godine to Maksimir, jedan od najljepših gradskih parkova, u kojemu će se održavati koncerti, radionice, i mnoge druge aktivnosti, a njegovo je uređenje nadahnuto upravo najpoznatijom bajkom Ivane Brlić Mažuranić – Šumom Striborovom. Među nove lokacije ubrajaju se i prolaz sestara Baković pokraj kina Europa, gdje će se u sklopu “filmske čarolije” prikazivati božićni filmovi, te Stara Tkalča, gdje će se održavati radionice starih obrta.

Osim novih, tu su i dobro znane lokacije s prošlih izdanja Adventa. Nama uvijek dragi Stross, Europski trg i Klovićevi dvori, gdje uz kuhano vino rado poslušamo dobru svirku uživo pa prođiramo kroz Tunel, spustimo se do romantičnog Zrinjevca i popularnog Fuliranja te produžimo na klizanje do Ledenog parka na Tomislavcu.

Zagreb zaista oživi u ovom blagdansku razdoblju, gradom se širi neka pozitivna atmosfera, i svi žele uhvatiti barem djelić te božićne čarolije ili jednostavno vole biti “u žiži” zbivanja, obilaziti lokacije, upijati atmosferu i družiti se s ekipom.

Zanima nas, koja je vaša omiljena lokacija zagrebačkog Adventa?

 

Za My Travel Map piše: Barbara Ljubić