Još od Srednjeg vijeka, zmajevi su se pojavljivali kao zaštitnici gradova i hramova od Azije i Europe pa sve do Amerike. I u našem glavnom gradu možemo naići na nekoliko prikaza svetog Juraja koji ubija zmaja. A u susjednoj Sloveniji, zmaj je zasigurno najprepoznatljiviji simbol grada Ljubljane. Prikaze zmaja možete susresti po cijelome gradu, na registarskim tablicama, zgradama i naravno, na veličanstvenom Zmajevom mostu. Nalazi se i na zastavi i grbu grada, a i mnoge gradske sportske ekipe nazvale su svoje timove prema ovom zaštitnom znaku Ljubljane, koji simbolizira hrabrost i moć. Spominje se i u narodnim pričama i pjesama.

Kako se zmaj našao u ulozi simbola Ljubljane?

Prvi je razlog povezan s grčkom mitologijom i legendom o Jazonu i Argonautima. Kako bi zasjeo na prijestolje Tesalije i preuzeo vlast od ujaka Pelije, Jazon je morao izvršiti junački pothvat i ukrasti zlatno runo. Okupio je grčke junake, među kojima je bio i Heraklo, i na brodu Argu krenuli su u pohod.

Nakon mnogih iskušenja, Jazon i Argonauti uspjeli su preoteti zlatno runa od kralja Ajeta, čije se kraljevstvo Kolhida nalazilo na obali Crnog mora. Pomogla im je kraljeva kći Medeja, koju je Jazon kasnije oženio. Prema jednoj verziji mita, bijesni kralj Ajet poslao je brodice za Argom. Jazon je preusmjerio brod iz Crnog mora na Dunav sve do Save i konačno, do rijeke Ljubljanice. Bila je zima i odlučili su se utaboriti blizu izvora. U blizini današnje Ljubljane naišli su na veliko jezero i močvaru u kojoj je živjelo čudovište, odnosno zmaj. Jazon se junački suočio sa zmajem i pobijedio ga. Zmaj se povukao u unutrašnjost brda na kojemu danas stoji Ljubljanski dvorac.

Postoji još jedan mogući razlog zbog kojega je zmaj simbol Ljubljane. Sveti Juraj poznat je kao zaštitinik dvorske kapelice. Dvorac se nalazi na brdu iznad grada, s kojega su čuvari nekada nadzirali i čuvali grad. Ovaj svetac najčešće se prikazuje kako ubija zmaja kopljem. Zmaj predstavlja staru religiju, a Juraj nadolezeće kršćanstvo.

Ova mistična bića Ljubljani daju neki bajkoviti štih zbog kojeg smo se i mi zaljubili u ovaj šarmantni grad. Prošećite Ljubljanom i potražite skrivene zmajčeke 🙂

 

Za My Travel Map piše: Barbara Ljubić

Photo by: Klemen Tomše