Božićno vrijeme u svim europskim zemljama važan je dio godine. Svaka zemlja ima posebne tradicije vezane uz ovaj blagdan. Lijepo je u ovom periodu putovati Starim kontinentom i diviti se božićnim dekoracijama i običajima. Iako nas je sve kolektivno pomalo omamio duh materijalizma i trošenja, još uvijek nam nije preoteo onaj božićni obiteljski duh zajedništva. Božić je miran obiteljski blagdan, a postoje zanimljiva vjerovanja i zabavne tradicije vezane uz njegovu proslavu. Izdvojili smo one najzanimljivije.

Nizozemska

Ovdje se cijela blagdanska vreva vrti oko Sinterklaasa, Djeda Božićnjaka i njegovog pratioca Zwarte Piet, Crnog Petra. Božićno ludilo počinje već sredinom studenog, a kulminira 5. prosinca kada Djed Božićnjak dolazi s darovima. On i Crni Petar stižu brodom iz Španjolske, a njihov veliki dolazak u Amsterdam prenosi se na televiziji. Nakon Amsterdama, obilaze cijelu zemlju. Obično dolaze brodom i ulaze u grad kroz najveći kanal. Njihov je dolazak popraćen glazbom, zaraznim veseljem, uzbuđenjem i brojnim obiteljima koje ga dočekuju i pjevaju tradicionalne pjesme. Kao što su nas plašili pričama o krampusu, tako u Nizozemskoj djecu plaše govoreći im da će ih Crni Petar odvesti u Španjolsku ako ne budu dobra.

Španjolska

Španjolska je poznata katolička zemlja, stoga ćete u vrijeme Božića diljem zemlje vidjeti mnoge prikaze jaslica, a umjesto Djeda Božićnjaka, gradovima šeću Tri kralja. Božićni period službeno počinje 8. prosinca i kulminira 6. siječnja, s dolaskom Tri kralja koji donose poklone. Tu je i nekoliko specifičnih običaja. Primjerice, u Granadi se na zimski solsticij održava tradicija preskakanja vatre koja štiti od bolesti i naziva se Hogueras. Katalonski božićni običaj malo je neobičniji. Naime, tradicija nalaže da se cjepanici, koja se naziva Tio de Nadal, nacrta lice, nadjene kapica i da je se prekrije dekicom. Djeca svake večeri do Božića “hrane” cjepanicu suhim voćem i orasima. Na Badnjak, uz pjevanje tradicionalnih pjesama, cjepanicu se lupa štapom, a djeca gledaju ispod dekice da vide što će cjepanica “pokakati” za Božić.

Italija

Tri kralja došla su pokucati na vrata vještici koju Talijani zovu La Befana. Tražili su novorođenog Isusa, a vještica ih je potjerala i zalupila vratima. Međutim, predomislila se, uzela darove za novorođenče i krenula za mudracima, ali nikada ih nije uspjela sustići i naći djetešce. Vještica ga je nastavila tražiti svakog Božića, a zbog toga 6. siječnja ostavlja poklone u kućama svih mališana.  Prema priči, ona se i primi metle koja joj je uvijek pri ruci i pomete sve ono loše iz prošle godine. Vještica simbolizira staru godinu, stoga je se prikazuje kao ružnu staricu u dronjcima.

Island

Islanđani zapravo imaju 13 Djedova Božićnjaka, koje zovu Yule Lads. Ovi nestašni šaljivdžije žive u planinama i jedan po jedan posjećuju gradove, a prvi kreće 13 dana prije Božića. Djeca im vani ostavljaju cipele, u koje Yule Lads stavljaju poklone za dobru djecu ili truli krumpir za zločestu. Prema tradiciji, svatko za Božić mora dobiti novi odjevni predmet. Tko za Božić ne odjene novu odjeću, može ga pojesti divovska mačka koja pripada Gryli, majci Yule Ladsa.

 

Za My Travel Map piše: Barbara Ljubić